Design interior


Conceptul de spatiu

Spațiul nu există prin sine însuși. Oricât de surprinzătoare ar părea afirmația trebuie să avem mereu în vedere că el este rezultatul arhitecturii ca mediu pe care noi, designerii, îl construim. El este în strânsă legătură cu asocierea obiectelor independente ce îl constituie și îi oferă formă.

Modul în care putem amenaja un interior este, și a fost mereu, în directă legătură cu modul în care omul se definește pe sine în relație cu societatea, tocmai de aceea gândirea unui spațiu este în continuă schimbare. Un aspect foarte important în imaginarea unui spațiu este și profilul psihologic al celor ce ne cer ajutorul. Astfel, fiecare proiect trebuie adaptat în funcție de nevoile celui ce urmează să se bucure de el si de stilul de viață al acestuia.

În momentul de față, cu toții resimțim o nevoie din ce în ce mai accentuată de a ne simți cât mai confortabil în propriul camin, în contextul în care activitatea profesională poate fi un factor de stres. Prin urmare, atunci când ajungem în locul pe care îl numim acasă vrem să lăsăm toate grijile afară și să ne aflăm într-un spatiu care ne protejează și ne oferă un sentiment de căldură.

Atunci când își asumă un proiect, orice designer are obligația de a face tot ce-i stă în putință să ajungă la cel mai bun rezultat posibil. Există anumite cerințe ce trebuie atinse când vine vorba de designul interior pentru a genera această stare de calm de care vorbeam adineori. Principiile psihologice folosite în designul rezidențial la care apelăm de fiecare dată sunt RITMUL, ECHILIBRUL și CENTRUL DE INTERES. Aplicând corect aceste principii în crearea unui spațiu inducem impresia de camin unitar și primitor, în care fiecare dintre noi s-ar simți confortabil.

Ritmul

Atunci când vorbim despre ritm în design, ne referim la amplasarea anumitor obiecte, texturi ori materiale într-un mod strategic, pentru a oferi un sentiment de stabilitate privitorului. De asemenea, acesta are roul de însoți privirea într-un mod plăcut prin spați ori în momentul trecerii dintr-o încăpere în alta. Un exemplu simplu în acest sens este folosirea aceluiași material ori culoare dominantă în fiecare încapere dintr-un imobil. În acest mod, spațiile vor părea interconectate din punct de vedere cromatic, iar caminul va avea un aspect unitar.

livingroom braila
Conceptul de spatiu – ritmul
dormitor-001 braila
Conceptul de spatiu – ritmul

Echilibrul

Echilibrul, in designul interior, presupune amenajarea corecta a spațiului din punctul de vedere al compoziției. Astfel, pentru a ajunge la un rezultat satisfăcător, designerul are obligația de a găsi o variantă armonioasă în ceea ce privește amplasarea mobilierului. El trebuie să găsească punctul de echilibru intre simetrie și asimetrie. Un design corect nu trebuie sa fie nici prea simetric, rezultând o compoziție monotonă și previzibilă, dar nici prea asimetric, deoarece ar conduce la o senzație de neliniște sau aglomerare nefondată pentru privitor.

conceptul de spatiu
Conceptul de spatiu – simetria / asimetria

Centrul de interes

Centrul de interes este un alt element foarte important în design și nu trebuie ignorat. Acesta are rolul de a scoate interiorul din anonimat, oferind o notă personală, intimă, dar și decorativă unei încăperi. Centrul de interes este cel care va atrage atenția privitorului și, tocmai din acest motiv, de cele mai multe ori, se recomandă proiectarea unui singur centru de interes într-o încăpere în momentul amenajării. Bineînțeles că acest aspect poate varia în funcție de dimensiunea încăperii ori de arhitectura sa.

livingroom apartament 07
Conceptul de spatiu – centrul de interes

Făcând o scurtă încheiere trecerii noastre prin procesul imaginării unui spațiu, am putea afirma, fără a greși cu nimic, că ritmul, echilibrul și centrul de interes sunt concepte indispensabile pe care designerul trebuie să le foloseasca la capacitate maximă. Cu ajutorul acestora se poate ajunge foarte ușor la o cale de mijloc, la intersecția dintre nevoile și dorințele clientului și ceea ce inseamnă un design de interior corect construit și satisfăcător din punct de vedere vizual.


Duma Mihai – Content creator / Text editor

Spatiul destinat odihnei, dormitorul, nu trebuie sa fie doar functional, ci sa aiba si o ambianta deosebita si primitoare. Elementul de mobilier central este patul. Pe langa pat, un rol important in dormitor il ocupa spatiul de depozitare. Conceput ca un loc compact in marea majoritate a cazurilor, dormitorul devine uneori spatiul principal de depozitare din apartament, mai ales atunci cand nu exista un loc suplimentar pentru dressing. In cazul in care aceasta camera are o suprafata redusa, este vital ca alegerea gabaritului, pozitiei si materialelor din care este facut mobilierul sa nu incarce spatiul in mod exagerat. Pentru o mai buna optimizare a spatiului, va recomndam ca mobilierul de depozitare sa fie cu usi culisante. Daca agreati oglinda in camera de dormit, usile culisante vor fi suportul ideal. Prezenta unei oglinzi va largi vizual spatiul.

Un aspect importantant de care trebuie sa tineti cont este dimensiunea saltelei. Pentru 2 persoane, saltelele au dimensiuni intre 140×200 si 200×200. Daca aveti un dormitor cu o suprafata modesta, cel mai probabil dimensiunea saltelei va fi de 160×200. Detalii despre alegerea optima a unei saltele: vezi aici. Pe lângă pat, ca flux de circulatie e bine să existe un minim de 60 de centimetri.

Iluminarea artificiala al dormitorului

De obicei o plafoniera cu 3 sau 5 surse va fi alegerea optima pentru iluminarea generala. Veioze, aplice, lustre sau benzi led se vor amplasa in zona patului, respectiv zona mesei de toaleta. De preferat sa aveti lumina calda in acest spatiu. Astfel, cand alegeti tipul de lumina, orientati-va spre becuri cu temperatura Kelvin de 3000K sau 2700K. Pentru iluminarea generala (plafoniera) va recomandam 3000k sau 4000K (pentru spatii mai mari de 20mp). Exclus folosirea luminii reci – 6500K. De o parte și de alta a patului este necesar sa aveti prize pentru alimentarea veiozelor sau a diferitelor dispozitive auxiliare.

Cromatica dormitorului

In general, cromatica se alege in functie de stilul de design si de atmosfera pe care vreti sa o obtineti in spatiul de dormit. Pentru suprafete mici recomandam culori pastelate, deschise sau chiar alb, dar sa aveti si un minim de contrast inchis-deschis ori o culoare. Peretele pe care vine amplasat patul il puteti pune in evidenta prin folosirea unui tapet de calitate, o culoare de contrast, printr-o placare cu lemn( PAL, MDF) sau placi ceramice de mari dimesiuni.

Design interior salon infrumusetare

Xcellent Beauty & Style si-a deschis portile pentru clientii din Braila. Multumim Xcellent Beauty & Style pentru increderea acordata in realizarea acestui proiect de design interior.

Design – Florina Szabo

Mobilier – Keros Design